12 mei 2021

75 jaar vrijheid – herdenkingsborden Tweede Wereldoorlog officieel onthuld

In april 2021 zijn zes herdenkingsborden door het hele dorp Hardinxveld-Giessendam geplaatst ter herinnering aan belangwekkende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Het initiatief hiertoe komt van de Stichting 75 jaar Vrijheid Hardinxveld-Giessendam. De financiering van deze herdenkingsborden is gerealiseerd vanuit MAG-bijdragen en voor het geheel heeft de gemeente Hardinxveld-Giesendam op meerdere onderdelen van de uitvoering haar welwillende medewerking verleend, terwijl diverse bewoners van woningen in de nabijheid van de plekken waar de borden staan, erg positief op het initiatief hebben gereageerd.

In de voorbereiding van de in 2020 gedachte herdenking 75 jaar Vrijheid Hardinxveld-Giessendam is een aantal activiteiten ingebracht. Dit gebeurde in een samenwerking tussen verschillende organisaties en instellingen, die met elkaar zich wilden inzetten voor een passende herdenking. Nog voordat de realisatie kon plaatsvinden werd de wereld overvallen door het coronavirus. Dat betekende in eerste instantie uitstel van de meeste activiteiten, stopzetting van wat al in ontwikkeling was en uiteindelijk kon veel niet doorgaan. Wel was er een alternatieve broodtocht en ook viel het besluit om wel herdenkingsborden te plaatsen. In afwachting van mogelijke festiviteiten onder het motto ‘75+1 jaar vrijheid’ werd rond mei 2020 weinig actie ondernomen. Nu de genomen coronamaatregelen veel langer blijken te duren is besloten het plaatsen van de borden toch te realiseren.

Woensdagochtend 12 mei heeft burgemeester Dirk Heijkoop een van de borden officieel onthuld. Dat gebeurde bij het bord van de Merwedegijzelaars naast de trap naar het voormalige schoolgebouw Rivierdijk 596.

De informatieborden
Op de borden staan verschillende belangrijke gebeurtenissen beschreven. De zes borden zijn door het dorp verspreid.

  • Bord 1: Dubbelbord met informatie over de moord op Wouter Smit en het bombardement Buldersteeg. Het bord is te vinden op de zijgevel van De Spijcker op de hoek Stationsstraat-Damstraat.
  • Bord 2: Merwedegijzelaars. Het bord is te vinden naast de trap naar het voormalige schoolgebouw Rivierdijk 596.
  • Bord 3: Raketaanval op Scheepswerf De Merwede. Dit bord is te vinden op de hoek van de Helling-Rivierdijk, tegenover de poort van Neptune Shipyards.
  • Bord 4: Engels jachtvliegtuig neergestort. Dit bord is te vinden tegenover Parallelweg 110.
  • Bord 5: Bombardement overweg Binnendams. Het bord is te vinden op de hoek Koningin Wilhelminalaan-De Buurt.
  • Bord 6: Voedseltocht Geertruidenberg. Dit bord is te vinden ter hoogte van Buitendams 91.

Bron foto’s herdenkingsborden: Stichting 75 jaar Vrijheid Hardinxveld-Giessendam
Bron artikel: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam, 12 mei 2021

 

De financiering van deze herdenkingsborden is gerealiseerd vanuit een MAG-bijdrage.