Voorlichtingsavond alcohol en drugs door Jeugd Preventie Team met Chris en Voorkom!

Datum initiatief: 2020
Locatie: Hardinxveld-Giessendam

Chris en Voorkom! is een stichting die kinderen en tieners wil stimuleren om gezonde en verantwoorde keuzes te maken. Zij maakt hierbij gebruik van een aantal effectief bewezen interventies. 

Voorlichtingsavond

Op 11 juli 2020 nuttigde een groep van tien jongeren, tussen de 13 en 18 jaar, in een schuur in Hardinxveld behoorlijk wat alcohol. De alcoholische dranken werden aangeleverd door een 18-jarige. Eén jongere had gevaarlijk veel gedronken en werd door de politie langs de dijk aangetroffen. Het blijkt dat er in Hardinxveld op verschillende plekken steeds weer “zuipketen” op poppen.

De politie heeft voor alle jongeren betrokken bij dit incident een zorgmelding opgemaakt. Het Jeugd Preventie Team (JPT) pakt zo’n melding op. Het JPT is een samenwerkingsverband van de politie en de jeugdteams en biedt bij zorgelijk gedrag, waar nodig, kortdurende hulp aan jongeren.

Het JPT organiseerde op 15 september 2020 een avond waar twee preventiewerkers van Chris en Voorkom! voorlichting gaven aan de jongeren betrokken bij het incident en hun ouders. Na een inleiding werd de groep in tweeën opgesplitst: opvoeders en tieners. Aan het eind van de avond kwamen de twee groepen kort bij elkaar om, na een onderlinge kennisuitwisseling tussen ouders en tieners, toegerust met informatie over middelengebruik naar huis te gaan.

De avond is als prettig ervaren. Er is meer inzicht gekomen over middelen als drank en drugs net als de werking op het lichaam en op geestelijk gebied. Het persoonlijke verhaal van de ervaringsdeskundige maakte veel indruk. Jongeren zijn bewuster geworden van de werkelijk (schadelijke) effecten van middelen op hun leven. Opvoeders zijn gemotiveerd naar huis gegaan om zaken nog beter op te gaan pakken met hun kinderen.

De voorlichtingsavond is mede mogelijk gemaakt door een MAG-bijdrage.

Contact

Bijdrage aan MAG-doelen:
Gezonde leefstijl
Hoogte MAG-bijdrage:
Categorie tot € 1.000,-