Leefstijllessen: Fit Challenge Balanz

Datum initiatief: Schooljaar 2018/2019, 2020/2021
Locatie: Middelbare school Calvijn

Overgewicht en leefstijlgerelateerde aandoeningen nemen onder jongeren zorgwekkend toe. Geconstateerd wordt dat binnen Hardinxveld-Giessendam een groot deel van de jongeren de normen voor gezonde voeding niet halen. Waar nagenoeg alle kinderen dagelijks ontbijten, ligt dit percentage voor jongeren een stuk lager. Aan de andere kant komt eetproblematiek steeds vaker voor en op een steeds jongere leeftijd.

Inzicht krijgen in gezonde voeding

Met de leefstijllessen op scholen dagen we jongeren uit een gezondere levensstijl na te streven. Met als focus dat ze vroeg in de adolescentiefase inzicht hebben op wat gezonde voeding is, hierin begrijpen waarom en wat een goede keuze is en weten hoe dit praktisch toe te passen.

Dit wordt bereikt door:

  • Een reeks van 5 lessen aan 2e-jaars tijdens het vak biologie, waarin onder andere gezonde voeding, Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en voedingswaarde besproken worden. Vragen als wat ik heb ik dagelijks nodig en hoe kan ik dit eigen maken komen aan bod. Tijdens de interactieve objectlessen staat de lange termijn overdracht richting de jongeren centraal. Tijdens de lessen wordt de eigen verantwoordelijkheid voor gezond leven aangesproken en gemotiveerd.
  • Naast de theoretische basis gaan alle 2e-jaars aan de slag tijdens een kookworkshop, waarbij ze ontdekken dat je van gezonde ingrediënten makkelijke en lekkere tussendoortjes en gerechten kunt maken.
  • Ouders en mentoren worden betrokken bij de lessen door interactieve terugkoppeling, zodat de draagkracht van het uitvoeren van gezonde gewoonten ook thuis vergroot wordt.

Voor de lessen wordt samengewerkt met Voedingspraktijk Balanz. Zij hebben jarenlange ervaring met het werken met jongeren op leefstijlgebied en de kennis in huis om de lessen tot duurzame bijdrage te laten fungeren.

Contact

Ploni van Zessen – Stuij
Projectleider Fit Challenge Balanz
E: info@voedingspraktijkbalanz.nl
I: www.voedingspraktijkbalanz.nl
Instagram: @fitchallengebalanz

 

Bijdrage aan MAG-doelen:
Opgroeien en ontwikkelen •
Gezonde leefstijl • Geestelijke gezondheid
Hoogte MAG-bijdrage:
Categorie € 1.000 – €10.000,-