Voorstelling Ja Zuster, Nee Zuster

Datum initiatief: 14 juli 2018
Locatie: Woonzorgcentrum de Lange Wei

Op 14 juli 2018 trad PJG Toneel en Entertainment uit Streefkerk op in de Lange Wei met de voorstelling “Ja Zuster, Nee Zuster”, de welbekende musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. De keuze voor juist deze musical is door het team heel bewust gemaakt. Allereerst is er het muzikale aspect, wat bij veel van de oudere bezoekers voor herkenning zorgt.

Uit onderzoek is gebleken dat senioren die aan ouderdomsziekten als de ziekte van Alzheimer leiden, kunnen opleven door middel van muziek uit de jeugd. Ja Zuster, Nee Zuster was in de jaren 60 van de 20e eeuw een populaire Nederlandse komische televisieserie. Veel mensen kennen de welbekende klassiekers als “M’n opa” “In een rijtuigie” en “De Twips”. Daarnaast kent het verhaal van de musical een aspect wat ook vandaag de dag nog actueel is: vertrouwen/wantrouwen. Een onderwerp dat in alle lagen van de bevolking en alle leeftijden speelt.

‘Theater maken voor jong en oud. Dit motto staat bij de leden van de PJG hoog in het vaandel. Deze groep is vaak minder betrokken wanneer het om cultuurparticipatie gaat in deze regio. Met de theatervoorstellingen van de PJG komen wij naar de senioren toe, ofwel in een nabij gelegen zaal waar vervoer wordt geregeld, ofwel in de seniorencentra zelf (verzorgingshuizen, hospices, etc.). Vaak zijn de theatervoorstellingen gecombineerd met een lunch vooraf of een borrel achteraf om zo ook deze kwetsbare groep te verenigen voor een gezellig samenzijn en het opdoen van sociale contacten. De medewerkers zowel op als naast het podium zijn allen vrijwilliger met een hart voor cultuur in het groene hart, waar over het algemeen cultuur weinig vertegenwoordigd is’ aldus Martin de Winter.

De voorstelling in woonzorgcentrum de Lange Wei werd druk bezocht en zeer positief ontvangen door ouderen, maar ook door begeleiders en andere belangstellenden.

De MAG-bijdrage bestond onder andere uit een vergoeding van de auteursrechten van de musical. Hiermee werd het mogelijk voor een groter publiek in Hardinxveld-Giessendam op te treden.

Contact
Martin de Winter

 

Bijdrage aan MAG-doelen:
Samenleven • Omzien naar elkaar • Vrijwillige inzet • Gezonde leefstijl
Hoogte MAG-bijdrage:
Categorie tot € 1.000