22 april 2021

Koningsdag livestream voor jong en oud

Stichting Oranje Trouw en Stichting Het Vierspan hadden na een jaar met weinig activiteiten hun zinnen op Koningsdag 2021 gezet. Helaas kunnen er geen grote evenementen plaatsvinden, maar daar hebben de stichtingen wat op bedacht. Op Koningsdag zijn er van 14.00 tot 22.00 uur activiteiten voor jong en oud, te volgen via een livestream.

Begin dit jaar vervloog de hoop op een ‘normale’ Koningsdag, tentfeesten en een uitgebreide dodenherdenking. Bertie den Breejen van Oranje Trouw liep begin februari Sander aan de Wiel van Het Vierspan tegen het lijf. Bertie: ,,Het begon erop te lijken dat er rond Koningsdag weinig mogelijk was qua fysieke bijeenkomsten. Het idee ontstond om samen te gaan werken en zo toch nog iets moois voor ons dorp in elkaar te zetten. Een paar maanden digitaal vergaderen later heeft de groep vrijwilligers een mooi programma klaar. Landelijke en plaatselijke evenementen worden gecombineerd in een gevarieerde livestream voor jong en oud.”

Koningsdag

Koningsdag wordt afgetrapt met het nationale Wilhelmus-moment om 10.00 uur. Tonny de Ruyter van Oranje Trouw vertelt: ,,Om tien uur luiden de kerkklokken en hopen we dat zoveel mogelijk mensen het volkslied meezingen en de vlag uithangen. Om 14.00 uur start de livestream. De vlag voor het gemeentehuis wordt gehesen, ook daar klinkt ons volkslied en de burgemeester en de voorzitter van Oranje Trouw geven een toespraak. Om 14.15 uur start een programma voor ouderen, met diverse filmpjes en muziek.” Ada Timmer van Het Vierspan vervolgt: ,,Van 14.45 tot 16.15 uur is het kinderprogramma. Tiktokkers Maxime & Sophie doen wat dansjes voor, er zijn spelletjes, een goochelaar laat zijn beste trucs zien en een kids DJ zorgt dat de voetjes van de vloer gaan. Ook is de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd. De kleurplaat is te downloaden op de website van Oranje Trouw en in te leveren tot 22 april. We hopen ook op foto’s en filmpjes van koningsdagactiviteiten, voor 14.00 uur te appen naar 06-82985308. Maak een legobouwwerk of knikkerbaan in koningsdagstijl, ga ezeltjeprikken of spijkerpoepen, bak oranje cupcakes of versier je fiets. Voor de leukste inzending staat ook een prijs klaar.”

Om 16.30 uur is het nationale toostmoment met de Koning, daarna zijn een aantal lokale DJ’s aan de beurt. ,,Om 18.30 uur begint de muziekbingo”, vertelt Iris van de Giessen. ,,Deelname is gratis en er zijn leuke prijzen te winnen. Rond 20.00 uur start Barry Fest met Tent on Tour, een knallend muziekspektakel. Om 22.00 uur sluiten we het programma af. Doordat de dag nu digitaal is, hebben we helaas alleen maar uitgaven. Gelukkig stond StuwKR8 klaar met een bijdrage vanuit de MAG en is er ook andere sponsoring aangeboden. We hopen dat we Hardinxveld zo toch nog een beetje het koningsdaggevoel kunnen bieden.”

De livestream is te vinden op de website www.het4span.nl. Kleurplaten staan op www.oranje-trouw.nl.

Dodenherdenking

Dodenherdenking heeft, net als vorig jaar, een sober programma. Vanaf 18.00 uur is op de gemeentesite de lokale kranslegging te volgen, voor de twee minuten stilte luiden de kerkklokken en tijdens de herdenking brandt de straatverlichting als vanouds.

 

Bron artikel: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam, 20 april 2021