14 mei 2019

Leefstijllessen: jong geleerd is oud gedaan!

In april 2019 heeft voedingspraktijk Balanz met succes leefstijllessen gegeven aan verschillende klassen op de Calvijnschool in Hardinxveld-Giessendam. De lessen op de Willem de Zwijgerschool zijn nog in volle gang.

Een gezondere levensstijl met leefstijllessen

Met de leefstijllessen daagt Balanz jongeren uit een gezondere levensstijl na te streven op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. Met als doel dat jongeren al vroeg inzicht hebben in wat gezonde voeding is, hierin begrijpen waarom en wat een goede keuze is en weten hoe dit praktisch toe te passen.

De tweedejaars leerlingen hebben een reeks van 6 lessen gevolgd tijdens het vak biologie, waarin onder andere gezonde voeding, Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en voedingswaarde besproken zijn. Vragen als ‘wat ik heb ik dagelijks nodig?’ en ‘hoe kan ik dit eigen maken?’ kwamen aan bod. Tijdens de lessen wordt de eigen verantwoordelijkheid van jongeren voor gezond leven aangesproken en gemotiveerd. Daarnaast worden ouders en mentoren betrokken bij de lessen door interactieve terugkoppeling, zodat de draagkracht van het uitvoeren van gezonde gewoonten ook thuis vergroot wordt.

Positief ontvangen

De lessen op de Calvijn zijn zeer positief ontvangen en riepen veel reacties op onder docenten en leerlingen. De initiatiefnemers vertellen dat veelal het beeld bestaat dat de jeugd niet bezig is met hun eigen gezondheid en hier geen behoefte aan heeft. Tijdens de lessen bleek het tegendeel en kwamen de docenten erachter dat bewustwording ervoor zorgt dat de leerlingen zelf meedenken en stappen willen ondernemen. Kleine veranderingen kunnen al veel betekenen, zeker op de jonge leeftijd die de leerlingen hebben. De lessen waren daarnaast erg leuk en er was een positieve sfeer in de groepen. Wat ons betreft een mooi succes!

Naar MAG-initiatief: leefstijllessen Fit Challange Balanz >