26 maart 2020

Update van de Bibliotheek AanZet

Bericht van Bibliotheek AanZet

De Bibliotheek AanZet heeft maatregelen getroffen in het kader van de coronacrisis. Onze vestigingen zijn gesloten en de activiteiten geannuleerd. Hierover hebben wij u eerder geïnformeerd. Conform de richtlijnen van het RIVM en die van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) hebben wij de einddatum voor sluiting op dit moment vastgesteld op 28 april. En alle fysieke activiteiten in onze vestigingen tot 1 juni geannuleerd.

Nieuwe initiatieven om van waarde te zijn voor de inwoners van Hardinxveld-Giessendam

In de tussentijd blijven we continu op zoek naar alternatieven, ideeën en initiatieven om onze dienstverlening richting onze klanten, partners en onderwijsprofessionals te continueren. Deze ontwikkelingen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van onze medewerkers en vrijwilligers.

We brengen u graag op de hoogte van de initiatieven die de afgelopen week zijn opgepakt.

Onze virtuele vestiging is geopend
Fysiek zijn we gesloten, maar onze virtuele vestiging is 24/7 geopend. Via onze virtuele vestiging brengen we ons online aanbod extra onder de aandacht bij al onze jeugdleden en volwassen leden, niet-leden en de scholen in Hardinxveld-Giessendam.

  • Aanbod t.b.v. leesbevordering en leesplezier met o.a. 28.000 e-books en 3.600 luisterboeken
  • Aanbod voor kinderen en ouders met tientallen voorleesfilmpjes, digitale prentenboeken, leerzame spelletjes en online oefeningen
  • Aanbod voor taalleerders via oefenen.nl

Dit aanbod blijven we steeds verder aanvullen. Inmiddels zien we dat mensen ons weten te vinden. Ons websitebezoek ging de afgelopen week met 45% omhoog. En de online Bibliotheek kreeg vorige week in één week tijd 266.000 bezoeken. Een stijging van ruim 400%!
Bekijk het online aanbod >

Digitale programmering: dig-Taalcafé en meer
Vorige week hebben we twee eerste pilots gedraaid met online activiteiten. De komende tijd onderzoeken we welke activiteiten uit ons aanbod we nog meer digitaal kunnen aanbieden. Onze eerste twee pilots:

  • Activiteit voor taalleerders: digi-Taalcafé
  • Activiteit voor jongeren: online schrijversworkshop met rapper Crooks (Hiphop in je Bieb)

Ondersteunen van scholen in het kader van leesbevordering en thuisonderwijs
Onze leesbevorderingsactiviteiten op basisscholen, middelbare scholen en in de kinderopvang hebben we, naar aanleiding van het advies van de RIVM, gepauzeerd. Om met name de scholen, maar ook ouders en kinderen zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben we alle onderwijsprofessionals in Hardinxveld-Giessendam vorige week een mailing gestuurd met ons educatieve aanbod, passend en ondersteunend aan het thuisonderwijs. Deze mailing konden scholen direct delen met collega’s en ouders. Met een aanzienlijke groei van het aantal jeugdleden als gevolg. Onze consulenten staan in goed contact met de scholen om op te halen waar extra ondersteuning nodig is.

Algemene communicatie rondom het coronavirus
We houden onze klanten pro-actief op de hoogte van al onze maatregelen m.b.t. de coronacrisis via een actuele webpagina. Via digitale nieuwsbrieven, social media en de pers delen we ons aanbod en brengen wij inwoners op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook is onze klantenservice in deze tijden extra beschikbaar. Zowel telefonisch als per mail. Om vragen te stellen, maar ook om mensen te helpen om gebruik te maken van de online bibliotheek (e-books en luisterboeken).

Eenvoudige communicatie
Onze medewerkers die zich bezig houden met basisvaardigheden, zetten we in als social media ambassadeurs voor eenvoudige communicatie over de maatregelen rondom het coronavirus. Via hun sociale netwerken bereiken we partners, doorverwijzers en taalleerders. Ook voor deze doelgroep is onze klantenservice op werkdagen telefonisch bereikbaar. Om hen te informeren en verder te helpen.

Contact opnemen

Heeft u vragen, tips of suggesties? Neem dan contact op met:

Marjolein Bijl
E: mbijl@debibliotheekaanzet.nl
T: 06 146 078 78

Meer over dit MAG-initiatief >