16 december 2022

Expositie Winterfeest in Museum de Koperen Knop

Dankzij een MAG-bijdrage konden in december bij de Koperen Knop twee workshops worden gehouden en was er een heel bijzondere winterwandeling.

In Museum De Koperen Knop startte op 26 november alweer de laatste expositie van 2022. Een expositie die in het teken staat van licht en donker. Twee elementen die ooit een grote rol speelden in de donkere dagen. Om zich daartegen te wapenen vierden onze voorouders tal van feesten. Een vijftal van deze feesten is uitgelicht op de expositie. Het gaat daarbij vooral om de gezelligheid en de huiselijkheid van de laatste en de eerste maand van het jaar.

FEESTEN UITGELICHT
De winterfeesten van weleer waren verschillend van oorsprong, maar hadden allemaal iets met donker en licht. De sombere werkelijkheid werd verdrongen door het verlangen naar hoop en verwachting, naar het nieuw licht. Onze verre voorouders zagen in de duisternis angst en bedreiging. De zonnewende, de terugkeer van de zon, was aanleiding voor grootse feesten. Dat moest worden gevierd. Alle feesten waren tussen Allerheiligen (2 november) en Lichtmis (1 februari).

DE FEESTEN
Op de expositie is een selectie te zien van de volgende vijf feesten:
• Sint Maarten: 11 november: bedelfeest voor de armen – kinderen gaan de deuren langs voor snoep.
• Santa Lucia: 13 december: Begin van de kersttijd in noordelijke streken – kinderen met kaarsenkroon brengen eten.
• Midwinter: 21 december: de zonnewende – eindigend in de nacht wanneer de dagen weer langer worden.
• Kerstmis: 25 december: geboorte van Jezus. Verving na de Reformatie de midwinterfeesten.
• Oud & Nieuw: de nacht van 31 december naar 1 januari: de jaarwisseling van oudejaarsavond naar nieuwjaarsdag.

EXTRA ACTIVITEITEN
Dankzij een MAG-bijdrage konden in de maand december twee workshops worden gehouden en was er een heel bijzondere winterwandeling.

KIDSWORKSHOP KERSTSTUKJE MAKEN
Op woensdag 14 december 2022 konden de kinderen naar het museum komen voor het onder begeleiding maken van en kerststukje. Dat werd een authentiek kerststukje, dat uiteraard bedoeld is om tegen en rond de kerstdagen thuis neer te zetten en van te genieten

WORKSHOP DALARNA PAARDJE SCHILDEREN
Ook op woensdag 14 december 2022, maar dan om 19.30 uur, waren de volwassenen welkom voor een heel eigentijdse workshop. Ze kregen een blanco Zweeds Dalarnapaardje, dat ze naar eigen inzicht mochten gaan beschilderen. Voor dit thema is gekozen omdat kerstviering in Zweden een heel bijzonder feestelijk gebeuren is.

WINTERWANDELING MET DE ROEP VAN DE MIDWINTERHOORN
Zaterdag 17 december 2022 stond helemaal in het teken van een speciale winterwandeling. Tussen 14.00 en 15.00 uur startten de deelnemers in De Koperen Knop en wandelden dan richting Giessen-Oudekerk. Daar kregen ze een winterse consumptie en vervolgens werden ze onderweg verrast door de roep van de Midwinterhoorn. De wandeling werd afgesloten met een dampende kop erwtensoep in het museum.

MUSEUM
De expositie kan worden bezocht tot en met 28 januari 2023.